Friday, 20 June 2014

CUCUR JAGUNG MAK TOK



Dari hati : Cik Bunga Rose

Assalamualaikum n salam sejahtera uols.. 

Saja letak salam sejahtera .nampak bertambah kesopanan disitu..
Hari ni mood santai-santai. Aku nak share resepi special 

CUCUR JAGUNG MAK TOK
Meh share bahan-bahan dia : 


  1. Tepung gandum ( aku guna 1/3 peket ja tuk 3 orang makan termasuk si yasmin)\
  2. Air secukupnya (agak-agak lembut) 
  3. Cili blend ½ sudu (kalau nak pedas la.. aku sebab yasmin makan sekali memang tak letak) 
  4. Jagung (ofkos kena ada dah nama pun cucur jagung, dah tu cucur badak tak dak badak pun.. eh??? ) 
  5. Garam secubit 
  6. Bawang besar 1 biji (aku pakai yang sedang-sedang saiz) 
  7. Daun bawang 
  8. Udang besar 15 ekor dipotong kecil (sebab aku suka udang tu letak banyak ) 
  9. Sedikit kunyit 
  10. Minyak masak

CARA-CARA 


  • Bawang besar didadukan,daun bawang dipotong kecil, digaulkan sekali dengan udang,dan jagung yang diambil isinya

  •  Gaul dulu bagi sebati baru masukkan tepung , garam dan kunyit. 
    bahan-bahan aku gaul dulu baru masuk tepung. Gaul tepung dengan apa? aku guna tangan la. baru la dikatakan air tangan isteri.. hihihii
     
  •  Air pastikan secukupnya jangan terlalu keras/lembut tepung.
  •  Panaskan minyak kemudian goreng.
  •  Tadaaaaa siap sudah..

 
OMEGA GUARD pun nak inter frame gak.. kihkihkih

KENAPA NAMA CUCUR JAGUNG MAK TOK?
 SEBABnya Jagung ni Made in Sik hokey.. Mak Mentua aku tanam sendiri dengan penuh kasih sayang tau ..ewah...

dia bagi kat anak menantu dia masa balik kampung minggu lepas.. dah aku tak tau nak masak apa.. buat cucur la jawabya.. lau nak kukus tak dak pengukus ..hehe..terima kasih Mak Tok. nanti bagi lagi nah..


No comments:

Post a Comment